Sveriges vackraste kyrkor

Hur många kyrkor det finns i Sverige beror på vad man räknar som en kyrka. Sett till Svenska kyrkans samtliga byggnader kommer vi dock upp i cirka 3700 stycken. Att utifrån dessa kunna avgöra vilka som är vackrast är förstås svårt. Det finns fina kyrkor i en mängd olika utföranden – från höga och gotiska domkyrkor till mindre träkyrkor på landsbygden, och romanska kyrkor i andra städer. Här nedan presenteras några av dem som av många anses vara lite vackrare än resten, runtom i Sverige.

Tre kyrkor som ofta finns med på listor över Sveriges vackraste är Munsö kyrka utanför Stockholm (1100-talet), Kiruna kyrka (1910-talet), Själevads kyrka utanför Örnsköldsvik (1870-talet), S:t Olofs kyrka på Österlen (slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet), Snöstorps kyrka i Halmstad (1880-talet), Hälleviksstrands kyrka på Orust (tidigt 1900-tal) samt Katarina kyrka i Stockholm (mellan 1656 och 1695). Dessa skiljer sig åt såväl vad gäller storlek som form, färg, material, samt när de byggdes. Däremot sticker samtliga ut lite från många andra kyrkor runtom i landet.

Vackra domkyrkor i Sverige

Svenska kyrkan har 13 domkyrkor och två före detta domkyrkor. Av dessa brukar åtminstone tre stycken kvala in på listan över de vackraste kyrkorna i Sverige. Visby S:ta Maria domkyrka ser inte ut som många andra domkyrkor. Byggnaden invigdes år 1225, men blev domkyrka först på 1500-talet. Två andra domkyrkor som av många anses vara vackra är Lunds domkyrka (1145) i romansk arkitekturstil, samt Uppsala domkyrka i gotisk stil från 1200-talet. Uppsala domkyrka är dessutom den högsta kyrkan i Sverige med sina 118,7 meter.

Kyrkor i olika delar av landet

I Sverige finns det vackra kyrkor från norr till söder, såväl på öst- som på västkusten. Kirunas karaktäristiska och faluröda träkyrka byggdes så sent som på 1900-talet, medan S:t Olofs kyrka på Österlen i Skåne härstammar från 1100-talet. Dess kanske mest utmärkande drag är trappgavlarna, som var vanliga under den tiden. Snöstorps kyrka på västkusten, närmare bestämt i Halmstad, är mycket karaktäristisk då den är sexkantad, vilket gör att den nästan är rund. På östkusten hittar vi bland annat Katarina kyrka, byggd i barockstil, på Södermalm i Stockholm.